Skip to content
Home » Užkirsti kelią osteoporozei didinant kalcio suvartojimą?

Užkirsti kelią osteoporozei didinant kalcio suvartojimą?

Mes visi užaugome klausydamiesi „gerk savo pieną, jei nori užaugti didelis ir stiprus!“. Tačiau ar paprastas senas pienas yra stebuklingas atsakymas į visus su kaulais susijusius klausimus?

Daugelis teigia, kad kalcio suvartojimo padidinimas išgeriant maždaug 3 stiklines pieno yra geriausias būdas išvengti osteoporozės. Osteoporozė yra kaulų liga, kuriai būdingas kaulų retėjimas arba kaulų susilpnėjimas. Sergantiems osteoporoze lengvai lūžta kaulai, kartais net čiaudint ar kosint.

Taip pat yra daug manančių, kad vien pieno ar kitų pieno produktų suvartojimo padidinimas lūžių dažniui reikšmingos įtakos neturi. Tiesą sakant, jie mano, kad šis suvartojimas gali pakenkti organizmui ir sukelti tokias problemas kaip širdies ligos.

Nors galbūt nežinome tikslaus atsakymo į šį nuomonių konfliktą, panagrinėkime, ką iš tikrųjų žinome apie osteoporozę ir kaip ją veikia mūsų vartojamas kalcio kiekis.

Kas yra osteoporozė?

Terminas osteoporozė reiškia „akytasis kaulas“. Osteoporozės pažeisti kaulai žiūrint pro mikroskopą atrodo porėti arba kaip korys. Tai kaulo būklė, atsirandanti dėl disbalanso tarp kaulo augimo greičio ir kaulo sunaikinimo.

Osteoporozė yra gana dažna liga, kuri vis labiau plinta su amžiumi. Užtikrinant, kad gausite reikiamą kalcio kiekį, kai kaulų vystymosi tempas yra didesnis (iki 30 metų), sukuriamas tvirtas pagrindas jūsų kaulų sveikatai ateityje. Tačiau tai neapsaugos nuo kaulų retėjimo vėliau.

Kaulų nykimas dėl senėjimo priklauso nuo kelių veiksnių, tokių kaip genetinis polinkis, fizinis neveiklumas ir hormonų disbalansas.

Kas yra kalcis ir kur jo rasti?

Kad mūsų kūnas tinkamai veiktų, jam reikia daugybės mineralų ir vitaminų. Iš jų kalcis yra svarbus kaulų ir dantų formavimui ir priežiūrai, kraujo krešėjimui, nervinių impulsų perdavimui ir širdies plakimui reguliuoti. Kaulai ir dantys sudaro 99% organizme esančio kalcio. Likusią dalį galima rasti kraujyje, raumenyse ir audiniuose.

Kūnas gauna kalcio arba iš mūsų kasdienės mitybos, arba iš kalcio šaltinių organizme, būtent iš kaulų ir dantų. Todėl svarbu turėti daug kalcio turinčių maisto produktų, tokių kaip pieno produktai, kurių vienoje porcijoje yra didelė įsisavinamo kalcio koncentracija, lapinės daržovės (špinatai ir kt.), pupelės, soja ir kt.

Jei mūsų organizmas negauna arba negali pasisavinti pakankamai kalcio iš natūralių šaltinių, jis pradeda „skolintis“ kalcį iš kaulų. Jei tai nepakeista, tai gali turėti žalingų ir ilgalaikių pasekmių.

Skaityti: Jūsų išsamus sąnarių skausmų ir jų gydymo vadovas

Kodėl mums reikia kalcio net nustojus „augti“?

Nors plika akimi gali atrodyti, kad mes nustojome augti, mūsų kaulai nuolat keičiasi. Naujas kaulas gaminamas, o senasis suardomas. Osteoblastai yra kaulų ląstelės, atsakingos už kaulų formavimąsi, o osteoklastai yra ląstelės, kurios ardo senus kaulus.

Idealiu atveju iki 30 metų kaulas formuojasi greičiau, nei jis suyra. Vadinasi, savo kaulų masės piką paprastai pasiekiate sulaukę 30 metų. Tačiau jei jūsų organizme nepakanka kalcio, osteoklastai greičiau ardys kaulus, kad kompensuotų trūkumą, todėl jūsų kaulai bus silpni ir trapūs.

Tikimybė susirgti osteoporoze padidėja, jei turite mažesnę kaulų masę (skirtumas tarp susiformavusio ir suirusio kaulo).

Ar kalcio vartojimas gali užkirsti kelią osteoporozei arba ją išgydyti?

Daugumos iš mūsų kaulus greitai nusėda osteoblastai iki 30 metų amžiaus. Per šį laiką turime pasirūpinti, kad gautume pakankamai kalcio ir vitamino D, kad ateityje turėtume daugiau atsargų.

Tačiau tai neapsaugos nuo kaulų nykimo dėl kitų veiksnių, tokių kaip senėjimas, hormonų disbalansas ir kitos sąlygos.

Ar yra kitų būdų sulėtinti osteoporozę?

Norint sulėtinti osteoporozės atsiradimą, reikia atsiminti du pagrindinius dalykus.

Pirmas ir svarbiausias dalykas yra sukurti kuo sveikesnį, stipriausią ir tankesnį kaulą per pirmuosius trisdešimt savo gyvenimo metų.

Taip pat galite išvengti arba sumažinti kaulų retėjimą senstant:

  1. Reguliariai mankštinantis. Sutelkite dėmesį į treniruotes su svoriais ir raumenų stiprinimo pratimus. Žinoma, kad tai sukelia stresą kaulams, padeda jiems išlaikyti ir kartais net tankėti visą gyvenimą.
  2. Neatmeskite vitamino D vartojimo. Vitaminas D vaidina svarbų vaidmenį padedant organizmui pasisavinti kalcį. Jo randama piene, spirituotuose maisto produktuose, vitaminų papilduose ir susidaro odoje, kai ją veikia saulės spinduliai. Jei dažniausiai būnate patalpoje ir mažai saulės spindulių, vartokite vitamino D papildus.
  3. Įsitikinkite, kad vartojate pakankamai kalcio per dietą arba su papildais. Nors gali kilti diskusijų dėl to, kad pienas ir pieno produktai yra pakankamas kalcio šaltinis, vienas dalykas yra tikras, kad kalcis yra būtinas. Su amžiumi jūsų kalcio suvartojimas turėtų didėti. Jūsų gydytojas ortopedas rekomenduotų idealų kalcio suvartojimą, atsižvelgiant į jūsų bendrą sveikatos būklę ir poreikį.
  4. Vartokite daug žalių lapinių daržovių, nes jose gausu vitamino K. Mažas vitamino K kiekis siejamas su mažu kaulų tankiu.

Be to, kas išdėstyta pirmiau, taip pat galite apriboti kofeino suvartojimą, kasdien gauti pakankamai vitamino A ir baltymų, kad jūsų kaulai būtų sveiki ir stiprūs.

Taip pat skaitykite: Ortopedo patarimai, kaip išgydyti osteoporozę